Behöver bara få ha det lite tyst omkring mig (III) – Utställning – Galleri S:t Gertrud, Malmö.

_MG_6687-copy-copy-m

_MG_6537-copy-copy-m

Separatutställning – Behöver bara få ha det lite tyst omkring mig (III) – Galleri S:t Gertrud, Malmö.

10 november – 15 december 2018.

Projektet ”7 x konsthantverk” är ett samarbete mellan Konsthantverkscentrum och Konstfrämjandet Skåne som genomförs hösten 2017 till och med hösten 2020 och omfattar sju utställningar om konsthantverk.

Konstfrämjandet motiverar det gemensamma valet:Jessica Johannesson kombinerar en stark konstnärlig integritet med stor känsla för sitt material. Hon skapar skulpturer som är en finkänslig blandning av form, tid och balans samtidigt som hennes verk är öppna för olika tolkningar och ingångar. Skörhet och hög densitet spelar mot varandra och genererar både poetiska kvaliteter och till viss del humor”.

_MG_6653-copy-copy-m

Behöver bara få ha det lite tyst omkring mig (III)” är en utveckling av tidigare utställningar där den svarta tråden och sammanfogandet är i fokus. Skulpturerna är uppbyggda av svart tråd, framförallt av upprepande stygn eller knutar. Utställningen på Galleri S:t Gertrud kommer innehålla skulpturala verk från dom senaste åren till några helt nya verk, bland annat ett verk som är gjort av ca 800 meter trådar av gummi och som väger närmare 20 kg.

Jag kan inte längre bortse ifrån hur jag bygger upp mina skulpturer, hur tiden och sammanhangen formar dem. I mina händer sitter erfarenheten och i min kropp finns en tillit, det är en styrka. Varje skulptur är uppbyggd av tråd, ofta tunn och ömtålig tråd. För varje tråd, knut eller stygn som tillförts så har skulpturen blivit starkare och stabilare. Från början endast en skör tråd, sedan efter hundratals sammanfogningar, en form som bär sig själv.

Det jag försöker gestalta i mina färdiga verk och skulpturer är så tätt sammankopplat med hur tillvägagångssättet och processen med byggandet av skulpturerna går till. Ett skapande av försvar, syfte och tillhörighet. Det skapas beståndsdelar som läggs på hög, samlas och sedan sätts ihop. Hur det sköra blir till styrka, men också hur det sköra alltid kommer tillbaka och då måste hanteras med erfarenhet, varsamhet och påminnelse av att det går över. Att det alltid går över, någon gång.

Läs mer:

Utställningstext – Galleri St Gertrud

Konstfrämjandet Skåne. Utställning.

Konstfrämjandet Skåne. Artist talk.

Galleri-St-Gertrud---Vernissage

Galleri-St-Gertrud---Jessica-Johannesson